Α Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ
Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω


Αγίων Αβραάμ του Πατριάρχου και Λωτ του ανηψιού


Τετάρτη

9 Οκτωβρίου

2024 (Σταθερή γιορτή)

Αβραάμ, Αβραμία
Λωτ, Λοτ

Βιογραφία

Η μνήμη του μεγάλου πατριάρχη Αβραάμ εορτάζεται την Κυριακή των Προπατόρων. Ο Αβραάμ είναι βιβλικό πρόσωπο που έζησε τη 2η χιλιετία π.Χ. και είναι ο πρώτος πατριάρχης.

Σύμφωνα με τη Βίβλο, αρχικά ονομαζόταν Άβραμ που σήμαινε "ότι ο πατέρας ή ο Θεός είναι σπουδαίος" και αργότερα μετονομάστηκε σε Αβραάμ που σήμαινε "ο πατέρας των εθνών". Γεννήθηκε στην πόλη Ουρ της Μεσοποταμίας, την οποία εγκατέλειψε σε ηλικία 75 ετών, όταν ο Θεός τον κάλεσε να αφήσει την χώρα του και τους ανθρώπους του και να πάει να ζήσει σε μια νέα γη, όπου θα γινόταν ο ιδρυτής ενός καινούριου έθνους. Ο Αβραάμ υπάκουσε το Θεό χωρίς να τον αμφισβητήσει. Έτσι έφυγε με την μέχρι τότε στείρα γυναίκα του Σάρα, το πατέρα του Θάρα και τον ανιψιό του Λωτ για τη γη της Χαναάν.

Άτεκνος εώς τότε λάμβανε υποσχέσεις από τον Θεό ότι ο "σπόρος" του θα κληρονομήσει την γη του και θα δημιουργήσει ένα αναρίθμητο έθνος. Με το πέρασμα του χρόνου απέκτησε ένα γιο, τον Ισμαήλ, από την υπηρέτρια της γυναίκας του Άγαρ και σε ηλικία 100 ετών, απέκτησε με την Σάρα ένα γιο, τον Ισαάκ, ο οποίος θα ήταν ο νόμιμος κληρονόμος του.

Κάποια στιγμή, ο Θεός θέλησε να δοκιμάσει την πίστη του Αβραάμ και του ζήτησε να θυσιάσει το μονάκριβο γιο του. Λίγο πριν τη θυσία, και αφού ο Αβραάμ είχε αποδείξει την πίστη του, ο Θεός τον σταμάτησε και στη θέση του θυσίασε ένα κριάρι που βρέθηκε δίπλα στον τόπο της θυσίας.

Όταν πέθανε η γυναίκα του Σάρα, αγόρασε το σπήλαιο Μαχπελά μαζί με την παρακείμενη γη, κοντά στην πόλη Χεβρών, για να το χρησιμοποιήσει σαν οικογενειακό τάφο. Αυτό ήταν το πρώτο κομμάτι ιδιόκτητης γης, από την γη της επαγγελίας. Λίγο καιρό πριν πεθάνει φρόντισε ο γιος του να παντρευτεί μια γυναίκα από την περιοχή της καταγωγής του, την Μεσοποταμία, και όχι από την πόλη της Χαναάν. Πέθανε σε ηλικία 175 ετών και θάφτηκε δίπλα στη γυναίκα του Σάρα, στο σπήλαιο Μαχπελά.Αυτό το άθρο χρησιμοποιεί υλικό από άρθρο της Wikipedia, υπό την Creative Commons Attribution-ShareAlike License.