Α Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ
Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω


Αγίων Αδριανού και Ναταλίας


Δευτέρα

26 Αυγούστου

2024 (Σταθερή γιορτή)

Αδριανός, Αδριανή, Ανδριαννή, Ανδριάνα, Αντριάνα
Ναταλία, Ναταλίνα, Ναταλή, Νάταλι

Βιογραφία

Η μνήμη του Άγιου μάρτυρα Αδριανού εορτάζεται στις 26 Αυγούστου. Ο Άγιος Αδριανός μαζί με τη γυναίκα του Αγία Ναταλία έζησαν στην Νικομήδεια, την εποχή του Αυτοκράτορα Μαξιμιανού, στις αρχές του 4ου αιώνα. Ο Αδριανός ήταν επικεφαλής του πραιτωρίου.

Σε ηλικία 28 ετών, ήταν υπεύθυνος για τα βασανιστήρια χριστιανών.Την ώρα που οι χριστιανοί καταγράφονταν από τους γραμματείς, τους ρώτησε τι αμοιβή περίμεναν να λάβουν από το Θεό για το μαρτύριο τους. Αυτοί του απάντησαν ότι "κανένα μάτι δεν έχει δει, ούτε αφτί έχει ακούσει, ούτε στην καρδιά κανενός ανθρώπου δεν έχουν μπει αυτά που ο Θεός έχει ετοιμάσει γι' αυτούς που του δείχνουν την αγάπη τους". Τότε ενθουσιάστηκε τόσο πολύ με το θάρρος τους που αμέσως ομολόγησε δημόσια την πίστη του και φυλακίστηκε αμέσως. Όταν η γυναίκα του πληροφορήθηκε για την κατάσταση του και ότι δεν επιτρέπονταν επισκέψεις, τον επισκέφτηκε ντυμένη σαν αγόρι για να τον εμψυχώσει ώστε να υπομείνει τα βασανιστήρια και να του ζητήσει να προσευχηθεί γι' αυτήν όταν πάει στον παράδεισο.
Πέθανε με φρικτό θάνατο μαζί με τους άλλους χριστιανούς και οι δήμιοι θέλησαν να κάψουν τα σώματά τους, αλλά μια ξαφνική καταιγίδα έσβησε τη φωτιά. Τότε ένας χριστιανός, ο Ευσέβιος, βρήκε ευκαιρία να συλλέξει τα σώματά τους, να τα βάλει σε ένα πλοίο και να τα μεταφέρει για ταφή στην Αργυρούπολη, μια πόλη κοντά στο Βυζάντιο. Λίγο καιρό αργότερα η Ναταλία επισκέφτηκε τον τάφο του άντρα της και αφού παρέδωσε την ψυχή της στο Θεό, θάφτηκε και αυτή στον τάφο του.Αυτό το άθρο χρησιμοποιεί υλικό από άρθρο της Wikipedia, υπό την Creative Commons Attribution-ShareAlike License.