Α Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ
Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω


Αγίων Σαράντα Παρθένων και ασκητριών


Κυριακή

1 Σεπτεμβρίου

2024 (Σταθερή γιορτή)

Αδαμάντιος, Αδάμος, Αδάμας, Διαμαντής, Αδαμαντία, Αμάντα, Άντα, Διαμάντω, Ρουμπίνη
Μαντώ
Αθηνά
Ακριβή
Αντιγόνη, Γόνη
Ασπασία
Αφροδίτη, Φρέγια
Διώνη, Διόνη
Δωδώνη
Ελπινίκη
Ερασμία
Ερατώ, Τέτη
Ευτέρπη
Θάλεια
Θεανώ
Θεονύμφη
Καλλιρόη, Καλλιρρόη
Καλλίστη
Κλειώ
Κλεονίκη
Κλεοπάτρα, Κλειώ, Πάτρα, Πατρούλα, Πατρίτσα
Κοραλία
Ράλλης, Ραλλία, Ραλία, Ραλλού, Ραλού
Μαργαρίτης, Μαργαρίτα, Ρίτα
Μαριάνθη
Μελπομένη, Μέλπω
Μόσχω, Μοσχούλα
Ουρανία, Ράνια
Πανδώρα
Πηνελόπη, Μπηλιώ, Μπιλιώ, Πίτσα
Πολύμνια
Πολυνίκη, Πολύνα, Πόλυ
Σαπφώ
Τερψιχόρη
Χαϊδευτός, Χάιδω
Χαρίκλεια, Χαρά, Χαρούλα

Βιογραφία

Η μνήμη των Αγίων Σαράντα παρθένων και του διδάσκαλου αυτών Αμμούν τιμάται την 1η Σεπτεμβρίου. Οι Άγιοι Σαράντα παρθένες και ο Άγιος Αμμούν ο διάκονος κατάγονταν από την Ανδριανούπολη της Ανατολικής Θράκης. Έζησαν τον 3ο - αρχές 4ου αιώνα, την εποχή του Αυτοκράτορα Λικίνιου της ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.
Συνελήφθησαν από τον ηγεμόνα Βάβδο περίπου το 305μ.Χ. και βασανίστηκαν γιατί αρνούνταν να κάνουν θυσίες στα είδωλα. Αφού υπέμειναν πολλά βασανιστήρια και εξακολουθούσαν να μένουν αμετακίνητες στην πίστη τους οδηγήθηκαν ενώπιον του Αυτοκράτορα Λικίνιου. Ο Αυτοκράτορας διέταξε να αποκεφαλίσουν τον Αμμούν και οκτώ από τις παρθένους, δέκα παρθένους να τις κάψουν, σε έξι παρθένους να βάλουν πυρακτωμένα σίδερα στο στόμα και τις υπόλοιπες να τις χτυπήσουν στο στόμα και να τις μαχαιρώσουν στην καρδιά.
Τα ονόματα των παρθένων που τιμούνται είναι: Αδαμαντίνη, Αθηνά, Ακριβή, Αντιγόνη, Αριβοία, Ασπασία, Αφροδίτη, Διόνη, Δωδώνη, Ελπινίκη, Ερασμία, Ερατώ, Ερμηνεία, Ευτέρπη, Θάλεια, Θεανώ, Θεανόη, Θεόνυμφη, Θεοφάνη, Καλλιρρόη, Καλλίστη, Κλειώ, Κλεονίκη, Κλεοπάτρα, Κοραλλία, Λάμπρω, Μαργαρίτα, Μαριάνθη, Μελπομένη, Μόσχω, Ουρανία, Πανδώρα, Πηνελόπη, Πολύμνια, Πολυνίκη, Σαπφώ, Τερψιχόρη, Τρωάς, Χάιδω και Χαρίκλεια.Αυτό το άθρο χρησιμοποιεί υλικό από άρθρο της Wikipedia, υπό την Creative Commons Attribution-ShareAlike License.