Α Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ
Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω


Αγίων Τεσσαράκοντα Μαρτύρων εν Σεβαστία


Σάββατο

9 Μαρτίου

2024 (Σταθερή γιορτή)

Αέτιος, Αέτης, Αετός, Αετίων, Αετίς, Αετίνα
Βιβιανός, Βιβιάνα, Βιβιανή, Βιβή, Βίβιαν
Ηλιανός, Ιλιάς, Ηλιανή, Ηλιάνα, Λιάνα, Ιλιάνα, Ηλιάννα
Λυσίμαχος, Λυσιμάχη
Ξάνθος, Ξάνθιος, Ξανθιάς, Ξανθούλιος, Ξανθούλης, Ξανθή, Ξανθούλα
Σεβηριανός, Σεβηριανή
Σμάραγδος, Σμαράγδης, Σμαραγδένιος, Σμάρης, Σμαράγδα, Σμαραγδένια, Σμαραγδή, Σμαράγδω, Σμαρούλα, Σμαρώ, Σμαραγδία, Σμαραγδούλα, Σμάρα
Φιλοκτήμων, Φιλοκτήμονας
Σαράντης, Σαράντος, Σαράντω, Σαραντούλα

Βιογραφία

Η μνήμη των ενδόξων Αγίων Σαράντα μαρτύρων της Σεβαστείας τιμάται στις 9 Μαρτίου. Οι Άγιοι Σαράντα ήταν μια ομάδα επίλεκτων Ρωμαίων στρατιωτών που μαρτύρησαν για την πίστη τους στο Χριστό το έτος 320.

Ενώ ο Μέγας Κωνσταντίνος το 313 είχε υπογράψει το διάταγμα της Ανεξιθρησκείας, χαρίζοντας ανοχή στους χριστιανούς της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας, ο συγκυβερνήτης του Λικίνιος παραβίασε το διάταγμα περί Ανεξιθρησκείας και άρχισε να διώκει χριστιανούς στην ανατολή.
Σαράντα στρατιώτες που είχαν ομολογήσει ανοιχτά την πίστη τους καταδικάστηκαν σε βασανισμό από τον έπαρχο Αγρικόλα. Αν δεν αλλάζαν την πίστη τους θα τους έριχνε γυμνούς στα παγωμένα νερά μιας λίμνης κοντά στη Σεβάστεια μια πολύ κρύα νύχτα, ώστε να παγώσουν μέχρι θανάτου. Ανάμεσά τους ένας στρατιώτης δείλιασε και απομακρύνθηκε από τους συντρόφους του. Τη θέση του πήρε όμως ένας φρουρός που είχε μείνει να τους προσέχει, όταν είδε ένα υπερφυσικό φως πάνω από τα κεφάλια τους, και αμέσως ανακύρηξε τον εαυτό του χριστιανό, πέταξε τον εξοπλισμό του και τα ρούχα του και μπήκε στα κρύα νερά, μαζί με τους άλλους 39 στρατιώτες. Με το φως της ημέρας, έκαψαν τα άκαμπτα σώματα των μαρτύρων που έδιναν ακόμα σημεία ζωής, και τα απανθρακωμένα οστά πετάχτηκαν σε ένα ποταμό ώστε να μη μπορούν να τα συλλέξουν οι χριστιανοί. Κάποια λείψανα τους όμως βρέθηκαν από τους χριστιανούς και ενταφιάστηκαν με ευλάβεια.
Αργότερα τα λείψανα τους μεταφέρθηκαν σε πολλές πόλεις και χτίστηκαν πολλές εκκλησίες προς τιμήν τους.

Τα ονόματα των Αγίων Σαράντα μαρτύρων είναι Αγγίας, Αγλάϊος, Αέτιος, Αθανάσιος, Ακάκιος, Αλέξανδρος, Βαλέριος, Βιβιανός, Γάϊος, Γοργόνιος, Δομετιανός, Δόμνας, Εκδίκιος, Ευνοϊκός, Ευτύχιος, Ηλίας, Ηλιανός, Ηράκλειος, Ησύχιος, Θεόδουλος, Θεόφιλος, Ιωάννης, Κάνδιδος, Κλαύδιος, Κύριλλος, Κυρίων, Λεόντιος, Λυσίμαχος, Μελίτων, Νικόλαος, Ξανθιάς, Ουάλης, Πρίσκος, Σακερδών, Σεβηριανός, Σισίνιος, Σμάραγδος, Φιλοκτήμων, Φλάβιος και ΧουδίωνΑυτό το άθρο χρησιμοποιεί υλικό από άρθρο της Wikipedia, υπό την Creative Commons Attribution-ShareAlike License.