Α Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ
Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω


Αικατερίνης Μεγαλομάρτυρος


Δευτέρα

25 Νοεμβρίου

2024 (Σταθερή γιορτή)

Αικατερίνη, Κατερίνα, Κατίνα, Κάτια, Καλοτίνα, Καίτη, Ρίνα


Βιογραφία

Η μνήμη της Αγίας Αικατερίνης της Μεγαλομάρτυρος εορτάζεται στις 25 Νοεμβρίου.
Είχε ευγενική καταγωγή, κόρη του Κώνστα, έπαρχου της Αλεξάνδριας της Αιγύπτου και έζησε την εποχή του ρωμαίου Αυτοκράτορα Μαξέντιου.
Επειδή ζούσε στην Αλεξάνδρια, κέντρο πολιτισμού και γνώσης, είχε εξαιρετική μόρφωση στη φιλοσοφία και τη ρητορική, στην ελληνική και λατινική γλώσσα. Ήταν εξαιρετικά έξυπνη και χαρισματική στο λόγο. Με την παρότρυνση της μητέρας της που ήταν κρυφή χριστιανή και μετά από ένα όραμα που είχε με την Παναγία και το Χριστό βαφτίστηκε χριστιανή. Μετά τη βάφτισή της είδε και πάλι όραμα με την Παναγία και το Χριστό και αφιερώθηκε σε αυτόν. Από τότε ξεκίνησε να διαδίδει το χριστιανισμό.

Εκείνη την περίοδο ο Αυτοκράτορας Μαξέντιος επισκέφτηκε την Αλεξάνδρια για μια ειδωλολατρική γιορτή. Σ' αυτή τη γιορτή θυσίαζαν ζώα στους θεούς και δίωκαν χριστιανούς βασανίζοντας και θανατώνοντας τους. Τότε η Αγία Αικατερίνη παρουσιάστηκε στον Αυτοκράτορα Μαξέντιο και τον επέπληξε για την σκληρότητα του, ομολογώντας την πίστη της. Ο Αυτοκράτορας μαγεύτηκε από την ομορφιά της και το λόγο της και προσπάθησε να την μεταπείσει καλώντας 50 από τους καλύτερους ρήτορες και φιλόσοφους της αυτοκρατορίας, να την μυήσουν στην ειδωλολατρία. Μέσα από την συζήτηση τελικά οι σοφοί άνδρες μεταπείστηκαν και έγιναν χριστιανοί και ο Αυτοκράτορας διέταξε το θάνατό τους. Στη συνέχεια της έταξε πλούτη και δόξα και αφού του αρνήθηκε με πολύ θυμό, διέταξε να την βασανίσουν και να την ρίξουν στην φυλακή. Κατά την παραμονή της στην φυλακή, η γυναίκα του Μαξέντιου άκουσε για την Αικατερίνη και την επισκέφτηκε μαζί με 200 ακόλουθους. Εκεί η Αγία Αικατερίνη τους μίλησε για το Χριστό και όλοι άλλαξαν πίστη. Αφού ούτε οι βασανισμοί κατάφεραν να της αλλάξουν γνώμη, ο Αυτοκράτορας εξοργισμένος διέταξε να την θανατώσουν. Αρχικά προσπάθησαν να την θανατώσουν σε ένα τροχό βασανιστηρίων, όμως όταν τον πλησίασε αυτός διαλύθηκε "θαυμαστά". Βλέποντας το θαύμα αυτό η γυναίκα του Αυτοκράτορα και οι ακόλουθοι της ομολόγησαν ανοιχτά την πίστη τους και αποκεφαλίστηκαν. Ο Αυτοκράτορας σε μια τελευταία προσπάθεια να την μεταπείσει, τη ζήτησε σε γάμο και αυτή του είπε πως είναι αφιερωμένη στο Χριστό και αφού προσευχήθηκε έβαλε το κεφάλι της κάτω από το σπαθί του εκτελεστή της.
Η Αγία Αικατερίνη θανατώθηκε το 304 μ.Χ. σε ηλικία περίπου 18 ετών.Αυτό το άθρο χρησιμοποιεί υλικό από άρθρο της Wikipedia, υπό την Creative Commons Attribution-ShareAlike License.