Α Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ
Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω


Αποστόλου Ανδρέου


Σάββατο

30 Νοεμβρίου

2024 (Σταθερή γιορτή)

Ανδρέας, Αντρέας, Ανδρίκος, Αντρίκος, Ανδριάνα, Ανδρούλα, Ανδριανή, Άντρια


Βιογραφία

Η μνήμη του Αγίου Ανδρέα του Αποστόλου τιμάται στις 30 Νοεμβρίου.
Ο Άγιος Ανδρέας γεννήθηκε μεταξύ 5-10μΧ. και ήταν ένας από τους 12 Απόστολους, μαθητές του Χριστού. Είναι πολιούχος της Πάτρας, προστάτης άγιος της Ουκρανίας, της Ρουμανίας και της Ρωσίας.
Καταγόταν από την πόλη Βηθσαϊδά της Γαλιλαίας και ήταν ψαράς μαζί με τον αδερφό του Σίμωνα Πέτρο τον Απόστολο. Αρχικά ήταν μαθητές του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου. Όταν γνώρισαν τον Χρηστό, άφησαν πίσω τους την μέχρι τότε ζωή τους, για να Τον ακολουθήσουν. Ο Απόστολος Ανδρέας ονομάζεται και πρωτόκλητος γιατί ήταν ο πρώτος που πήγε να μαθητέψει δίπλα στον Χριστό. Από τότε και για τρία χρόνια οι 12 μαθητές, ακολουθούσαν συνεχώς το Χριστό και παρακολουθούσαν τη διδασκαλία και τα έργα του.
Μετά τη Σταύρωση, την Ανάσταση και την Ανάληψη του Χριστού, την μέρα της Πεντηκοστής, το Άγιο Πνεύμα επιφοίτησε τους Αποστόλους να συνεχίσουν το έργο του Χριστού. Τότε οι μαθητές ρίξανε κλήρο να δουν σε ποιες περιοχές θα κήρυττε ο καθένας. Ο Άγιος Ανδρέας πήρε τις περιοχές γύρω από τη Μαύρη Θάλασσα και της Ελλάδας. Αφού δίδαξε σε πολλές πόλεις και επαρχίες γύρω από την Μαύρη Θάλασσα, αντιμετωπίζοντας δυσκολίες και διωγμούς, ίδρυσε πολλές εκκλησίες και όρισε κληρικούς. Μάλιστα ίδρυσε και στο Βυζάντιο την εκκλησία του Χριστού και όρισε τον πρώτο επίσκοπο, τον Απόστολο Στάχυ, το μέρος όπου αργότερα έγινε η Κωνσταντινούπολη. Στη συνέχεια δίδαξε σε διάφορες ελληνικές πόλεις κι έφτασε μέχρι την Πάτρα.
Ο Άγιος Ανδρέας στην Πάτρα δίδασκε το λόγο του Θεού και έκανε θαύματα, θεραπεύοντας ανθρώπους. Ανάμεσα στους ανθρώπους που θεράπευσε ήταν η γυναίκα και ο αδερφός του Ανθύπατου της περιοχής, Αιγεάτη. Αμέσως η γυναίκα του και ο αδερφός του πίστεψαν στο Χριστό εξοργίζοντας τον ειδωλολάτρη Ανθύπατο, ο οποίος διέταξε να τον βασανίσουν και να τον σταυρώσουν. Ο σταυρός του μαρτυρίου του ήταν σε σχήμα Χ. Όταν παρέδωσε το πνεύμα του, η γυναίκα του Ανθύπατου Αιγεάτη, Μαξιμίλλα, ενταφίασε το σώμα του. Ο Άγιος Ανδρέας πέθανε περίπου το 60μ.Χ.Αυτό το άθρο χρησιμοποιεί υλικό από άρθρο της Wikipedia, υπό την Creative Commons Attribution-ShareAlike License.