Α Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ
Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω


Δανιήλ του Προφήτου και των Αγίων τριών παίδων


Τρίτη

17 Δεκεμβρίου

2024 (Σταθερή γιορτή)

Δανιήλ, Δανιήλος, Δανιέλος, Ντάνιελ, Δανιήλα, Δανιέλα, Δανιηλίτσα
Ανανίας, Νίνος
Αζαρίας
Μισαήλ

Βιογραφία

Η μνήμη του προφήτη Δανιήλ και των Άγιων Τριών Παίδων Ανανία, Αζαρία και Μισαήλ εορτάζεται στις 17 Δεκεμβρίου. Ο προφήτης Δανιήλ είναι βιβλικό πρόσωπο και έζησε στα τέλη του 7ου και αρχές του 6ου αιώνα π.Χ. και το όνομά του σημαίνει "ο Θεός είναι κριτής μου".

Ο προφήτης Δανιήλ ήταν ευγενής Εβραίος από την Ιερουσαλήμ. Σε νεαρή ηλικία ο Δανιήλ και οι φίλοι του Ανανίας, Αζαρίας και Μισαήλ αιχμαλωτίστηκαν από το βασιλιά της Βαβυλώνας, Ναβουχοδονόσορα. Λόγω της εξυπνάδας τους και της ομορφιάς τους, οι τέσσερις τους επιλέχτηκαν να μορφωθούν στην βαβυλωνιακή αυλή, όπου τους δόθηκαν καινούρια βαβυλωνιακά ονόματα. Ο Δανιήλ μετονομάστηκε Βαλτάσαρ, και οι φίλοι του Ανανίας, Αζαρίας και Μισαήλ μετονομάστηκαν Αβδεναγώ, Σεδράχ και Μισάχ αντίστοιχα. Εκεί ο Δανιήλ και οι φίλοι του υπηρετούσαν το βασιλιά και τους διαδόχους του με αφοσίωση και ικανότητα μέχρι την εποχή του κατακτητή Πέρση Κύρου, παραμένοντας πιστοί στο Θεό. Μάλιστα αρνούνταν να φάνε από τα φαγητά και να πιούν από το κρασί του βασιλιά για να μην μολυνθεί η πίστη τους.
Ο Δανιήλ σύντομα έγινε γνωστός και για την ικανότητά του να ερμηνεύει όνειρα, όπως το όνειρο του Ναβουχοδονόσορα. Ονειρεύτηκε ένα γιγάντιο άγαλμα φτιαγμένο από μείγμα τεσσάρων μετάλλων, με πόδια από μείγμα σιδήρου και πηλού, να συντρίβεται από μια πέτρα από τον ουρανό. Ο Δανιήλ ερμήνευσε ότι τα τέσσερα βασίλεια με πρώτο αυτό της Βαβυλωνίας θα καταστραφούν από το Θεό και θα αντικατασταθούν από το δικό του βασίλειο.
Αργότερα, ενώ ο Δανιήλ έλειπε σε αποστολή, ο βασιλιάς κατασκεύασε μια λαυτρευτική εικόνα του εαυτού του από χρυσό και διέταξε τους πολίτες να την προσκυνήσουν. Οι τρεις φίλοι του Δανιήλ που δήλωναν πίστη μόνο στο Θεό, αρνήθηκαν να την προσκυνήσουν και ο βασιλιάς οργισμένος διέταξε να τους ρίξουν σε μια κάμινο. Ο Αζαρίας προσευχήθηκε στο Θεό να συγχωρέσει αυτόν και το λαό του από τις αμαρτίες τους και παρακάλεσε το Θεό να δείξει τη δύναμη του στους Βαβυλώνιους. Τότε ένας άγγελος τους έβγαλε από τη φωτιά, μετατρέποντας τις φλόγες σε δροσερό αεράκι. Βλέποντας τα τρία παιδιά να βγαίνουν άθικτα από την κάμινο, συνοδευόμενα από ένα τέταρτο άτομο, ο βασιλιάς διέταξε το λαό του να λατρεύουν το Θεό αντί για το είδωλο.

Την εποχή του βασιλιά Δαρείου ο Δανιήλ απέκτησε υψηλό αξίωμα στην αυλή, γεγονός που προκάλεσε ζήλια στους αντιπάλους του και θέλησαν να τον καταστρέψουν. Τον κατηγόρησαν ότι λατρεύει το Θεό αντί για τον βασιλιά, και ο βασιλιάς παρ' όλη την εύνοια που του είχε αναγκάστηκε να τον ρίξει σε ένα λάκκο με λιοντάρια και ευχόταν ο Θεός του να τον προστατέψει και να μην πάθει τίποτα. Πράγματι, την επόμενη μέρα που πήγε στο λάκκο, είδε τον Δανιήλ ανέγγιχτο από τα λιοντάρια γιατί τον έσωσε ένας άγγελος. Τότε ο βασιλιάς, αφού τον ελευθέρωσε, διέταξε να ρίξουν τους συνωμότες στα λιοντάρια, όπου τους κατασπάραξαν πριν προλάβουν να μπουν στο λάκκο.

Ο προφήτης Δανιήλ πέθανε σε ηλικία περίπου εκατό ετών.Αυτό το άθρο χρησιμοποιεί υλικό από άρθρο της Wikipedia, υπό την Creative Commons Attribution-ShareAlike License.