Α Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ
Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω


Οσίου Αγαπητού


Κυριακή

18 Φεβρουαρίου

2024 (Σταθερή γιορτή)

Αγαπητός

Βιογραφία

Η μνήμη του Αγίου Αγαπητού του ομολογητή και θαυματουργού επίσκοπου Σύνναδας εορτάζεται στις 18 Φεβρουαρίου.
Ο Άγιος Αγαπητός προερχόταν από ευσεβή οικογένεια Χριστιανών και καταγόταν από την Καπαδοκία. Έζησε τον 3ο-4ο αιώνα μ.Χ.
Σε νεαρή ηλικία αποφάσισε να γίνει μοναχός σε ένα μοναστήρι κοντά στη Σύνναδα της Φρυγίας. Λόγω της ενάρετης ζωής του ο ηγούμενος της μονής τον αγάπησε και του δίδαξε γραφή και ανάγνωση. Ο Θεός έκανε δώρο στον Αγαπητό την δυνατότητα να κάνει θαύματα. Ο Αυτοκράτορας Λικίνιος σύντομα έμαθε για τον χαρισματικό μοναχό και διέταξε να τον προσλάβουν στο στρατό του παρά τη θέληση του. Κατά τη διάρκεια της θητείας του βασανίστηκε για την πίστη του μαζί με τους μάρτυρες Βίκτωρ, Δωρόθεο, Θεόδουλο και Αγρίππα. Με την εύνοια του Θεού, ώστε να οδηγήσει κι άλλους ανθρώπους στη σωτηρία, σώθηκε από τα βασανιστήρια και την πληγή που του έκαναν με ξιφολόγχη.
Μετά το θάνατο του Λικίνιου, ο Αυτοκράτορας Μέγας Κωνσταντίνος έμαθε για το χάρισμα του Αγαπητού να θεραπεύει ασθενείς με τις προσευχές του και του έστειλε ένα άρρωστο υπηρέτη του να τον θεραπεύσει. Τότε ο Μέγας Κωνσταντίνος για τον ανταμείψει τον απάλλαξε από το στρατό ώστε να επιστρέψει στη μοναχική ζωή. Λίγο καιρό αργότερα ο επίσκοπος της Σύνναδας τον χειροτόνησε με ιερατικό αξίωμα, και μετά το θάνατό του εξελέγη επίσκοπος.
Μετά από μια ενάρετη ζωή ο Άγιος Αγαπητός κοιμήθηκε ειρηνικά.Αυτό το άθρο χρησιμοποιεί υλικό από άρθρο της Wikipedia, υπό την Creative Commons Attribution-ShareAlike License.