Α Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ
Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω


Σάββα του Ηγιασμένου


Πέμπτη

5 Δεκεμβρίου

2024 (Σταθερή γιορτή)

Σάββας, Σάβας, Σαββούλης, Σαββούλα, Σαβούλα, Σαβούλη


Βιογραφία

Η μνήμη του Αγίου Σάββα του Ηγιασμένου τιμάται στις 5 Δεκεμβρίου.
Ο Άγιος Σάββας γεννήθηκε το 439 στη Μουταλάσκη της Καππαδοκίας και προερχόταν από χριστιανούς γονείς, τον Ιωάννη, στρατιωτικό διοικητή και την Σοφία. Σε ηλικία πέντε ετών ο πατέρας έπρεπε να πάει στην Αλεξάνδρεια για στρατιωτικά ζητήματα και τον ακολούθησε και η μητέρα του και άφησαν τον Άγιο Σάββα σε ένα θείο του να τον φροντίζει. Όταν έγινε οχτώ ετών αποφάσισε να μονάσει στο μοναστήρι του επισκόπου Φλαβιανού. Επειδή ήταν χαρισματικό παιδί, έμαθε γρήγορα γραφή και ανάγνωση και μελέτησε όλα τα ιερατικά κείμενα. Όταν επέστρεψαν οι γονείς του προσπάθησαν να τον πείσουν να αφήσει τον μοναχικό βίο και να παντρευτεί, χωρίς αποτέλεσμα όμως. ΄Εζησε προσηλωμένος στην πίστη του με πολύ προσευχή και νηστεία και όταν έγινε δεκαεφτά χρονών έλαβε από το Θεό θαυματουργικό χάρισμα. Μετά από δέκα χρόνια παραμονής του στο μοναστήρι και αφού έκλεισε τα 18, έφυγε από 'κει για να επισκεφτεί τα Ιεροσόλυμα και στη συνέχεια το μοναστήρι του Μεγάλου Ευθυμίου. Ο Μέγας Ευθύμιος τον έστειλε στο κοινόβιο του Όσιου Θεόκτιστου όπου έζησε εκεί με υπακοή και αρετή μέχρι τα τριάντα του χρόνια. Μετά το θάνατο του Όσιου Θεόκτιστου ο Άγιος Σάββας ερημήτευσε σε μια σπηλιά.
Ο Άγιος Ευθύμης ήταν ο πνευματικός οδηγός του Άγιου Σάββα και βλέποντας την μεγάλη του πίστη και προσήλωση άρχισε να τον παίρνει μαζί του στην έρημο που πήγαινε κάθε χρόνο να ασκητέψει από τις 14 Ιανουαρίου ως την Κυριακή των Βαΐων. Λόγω του χαρακτήρα του και της πίστης του, ο Άγιος Ευθύμιος τον αποκαλούσε παιδαριογέροντα και τον ενθάρρυνε να συνεχίσει τον μοναχικό βίο του.
Μετά το Θάνατο του Μεγάλου Ευθυμίου, ο Άγιος Σάββας μόνασε σε μια σπηλιά, κοντά στο μοναστήρι του Αγίου Γερασίμου του Ιορδανίτη. Εκεί με τον καιρό μαζεύτηκαν πολλοί μαθητές που ήθελαν να μονάσουν κοντά στον Άγιο Σάββα και έτσι δημιούργησε τη Μεγίστη Λάβρα και στη συνέχεια δημιούργησε κι άλλες λάβρες, μοναστήρια αλλά και άσυλα, στα οποία συνέβησαν θαύματα με τις προσευχές του Αγίου Σάββα.
Υποστήριξε τις αποφάσεις της Δ’ Οικουμενικής Συνόδου κατά των Μονοφυσιτών και των Ωριγενιστών και μάλιστα επισκέφτηκε τους Αυτοκράτορες Αναστάσιο και Ιουστινιανό προκειμένου να ζητήσει τη βοήθεια τους για εκκλησιαστικά ζητήματα. Επίσης ο Άγιος Σάββας δημιούργησε το πρώτο Εκκλησιαστικό Τυπικό για το πως και πότε πρέπει να τελούνται οι λειτουργίες της Εκκλησίας.
Ο Άγιος Σάββας παρέδωσε το πνεύμα του στο Θεό το 532 σε ηλικία 94 ετών.



Αυτό το άθρο χρησιμοποιεί υλικό από άρθρο της Wikipedia, υπό την Creative Commons Attribution-ShareAlike License.