Α Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ
Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω


Σύναξις των Αρχαγγέλων και Αγγέλων


Παρασκευή

8 Νοεμβρίου

2024 (Σταθερή γιορτή)

Άγγελος, Αγγελής, Αγγελική, Άντζελα, Άντζυ, Αγγέλα, Αγγελίνα
Γαβριήλ, Γαβρίλος, Γαβρίλης, Γαβριέλα, Γαβρίλα, Γαβριηλίτσα, Γαβριλίτσα, Αραβέλα
Μιχαήλ, Μισέλ, Μιχάλης, Μιχαλός, Μιχελής, Μιχαέλα, Μιχαήλα, Μιχαλίτσα
Σεραφείμ, Σεραφειμία, Σεραφείμα, Σεραφίνα, Σεραφειμή, Σεραφειμούλα, Σεραφειμίτσα
Ευστρατία
Μεταξία, Μεταξένια, Μεταξούλα, Ταξούλα
Ραφαήλ, Ραφαήλος, Ραφαέλος, Ραφαέλα, Ραφαέλλα, Ραφαήλα, Ραφαηλία
Σταμάτης, Σταμάτιος, Στάμος, Σταμούλης, Σταμέλος, Σταμέλης, Σταμελάς, Σταματία, Μάτα, Ματούλα, Ματίνα, Σταματίνα, Σταμάτα, Σταμέλα, Σταμούλα, Σταματή, Μάτω, Σταματέλλα
Στρατηγός, Στρατής, Στρατηγούλα
Ταξιάρχης, Ταξιαρχούλα

Βιογραφία

Η Σύναξη και το έργο των Αρχαγγέλων Μιχαήλ και Γαβριήλ και των λοιπών Ασωμάτων και Ουράνιων Αγγελικών Ταγμάτων τιμάται στις 8 Νοεμβρίου.
Αρχάγγελοι είναι οι αγγελιοφόροι του Θεού. Μεταφέρουν τα πιο καλά νέα, τα πιο χαρμόσυνα, τα πιο ένδοξα. Μεταφέρουν στους ανθρώπους προφητείες, γνώσεις και το θέλημα του Θεού, που τους μεταφέρεται από υψηλότερες ιεραρχικά τάξεις αγγέλων. Σύμφωνα με τον Άγιο Γρηγόριο, οι Αρχάγγελοι ενισχύουν την πίστη των ανθρώπων φωτίζοντάς τους. Οι Άγγελοι είναι αναρίθμητοι και χωρίζονται σε 3 ταξιαρχίες και σε 9 τάγματα: Σεραφείμ, Χερουβείμ, Θρόνοι, Κυριότητες, Εξουσίες, Δυνάμεις, Αρχές, Αρχάγγελοι και Άγγελοι. Οι Αρχάγγελοι είναι μέλη της τρίτης ταξιαρχίας των Αγγέλων. Παρ' όλο που οι Αρχάγγελοι είναι χιλιάδες γνωρίζουμε μόνο 8 Αγγέλων τα ονόματα. Τα ονόματα αυτών είναι: Μιχαήλ, Γαβριήλ, Ραφαήλ, Ουριήλ, Σαριήλ, Ζαδκιήλ, Σαρακουήλ και Αναήλ.

Οι Αρχάγγελοι Μιχαήλ και Γαβριήλ αναφέρονται συχνά στη Βίβλο.
Μετά την πτώση του Εωσφόρου ο Αρχάγγελος Μιχαήλ σύναξε τα στρατεύματα των Αγγέλων να υμνήσουν και να δοξολογήσουν το Θεό. Γι' αυτό του το θάρρος ο Θεός τον όρισε αρχηγό των Αγγελικών ταγμάτων. Ο Αρχάγγελος Μιχαήλ αναφέρεται στην Παλαιά Διαθήκη από την δημιουργία του κόσμου.
Ο Αρχάγγελος Γαβριήλ αναφέρεται στην Παλαιά Διαθήκη ως ο αγγελιοφόρος του χαρμόσυνου μηνύματος της γέννησης του Χριστού στην Παρθένο Μαρία.Αυτό το άθρο χρησιμοποιεί υλικό από άρθρο της Wikipedia, υπό την Creative Commons Attribution-ShareAlike License.