Α Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ
Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω


Σοφίας καί των θυγατέρων αυτής


Τρίτη

17 Σεπτεμβρίου

2024 (Σταθερή γιορτή)

Σοφιανός, Σοφούλης, Σοφία, Σόνια, Σοφιανή, Σόφη, Σοφίνα, Φιφή, Σοφούλα, Σοφίτσα, Σοφάκι
Πίστη, Πίστις
Ελπίδα, Ελπίς
Αγάπιος, Αγάπη
Σοφιάννα

Βιογραφία

Η μνήμη της Αγίας Σοφίας και των Αγίων τριών θυγατέρων της Πίστης, Ελπίδας και Αγάπης εορτάζεται στις 17 Σεπτεμβρίου.
Κατάγονταν από οικογένεια ευγενών από την Ιταλία και έζησαν το 2ο αιώνα μ.Χ., την εποχή του Αυτοκράτορα Αδριανού.
Η Αγία Σοφία ήταν ευσεβής χριστιανή, έδωσε στις κόρες της τα ονόματα των τριών χριστιανικών αρετών και τις μεγάλωσε με πολύ αγάπη για το Χριστό. Όταν η Αγία Σοφία έμεινε χήρα, οι κόρες της ήταν μικρές σε ηλικία. Η Πίστη ήταν 12 ετών, η Ελπίδα ήταν 10 και η Αγάπη 9 ετών. Επειδή ζούσαν σύμφωνα με τη χριστιανική πίστη και το ομολογούσαν ανοιχτά, ο Αντιόχιος, αξιωματούχος της περιοχής, τις κατήγγειλε στον Αυτοκράτορα Αδριανό, ο οποίος διέταξε να τις φέρουν στην Ρώμη και να τις συλλάβουν. Όταν η Αγία Σοφία και οι κόρες της κατάλαβαν ότι θα οδηγηθούν στον Αυτοκράτορα, προσευχήθηκαν στο Θεό να τους δώσει δύναμη να μη φοβηθούν τα βασανιστήρια και το θάνατο.
Φτάνοντας στον Αυτοκράτορα χώρισαν την μητέρα από τις κόρες και ο Αυτοκράτορας ζήτησε ξεχωριστά από κάθε κόρη να αρνηθεί την πίστη της και κάνει θυσία στη θεά Άρτεμη, όμως και οι τρεις παρέμειναν αμετακίνητες στην πίστη τους. Τότε ο Αδριανός ζήτησε να τις βασανίσουν και αφού δεν άλλαζαν γνώμη διέταξε να τις αποκεφαλίσουν.
Η Αγία Σοφία έδινε κουράγιο στις κόρες της να αντέξουν και στο τέλος πήρε άδεια να τις ενταφιάσει και έμεινε τρεις μέρες πάνω από τον τάφος τους, όπου και παρέδωσε το πνεύμα της στο Θεό.Αυτό το άθρο χρησιμοποιεί υλικό από άρθρο της Wikipedia, υπό την Creative Commons Attribution-ShareAlike License.