Α Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ
Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω


Στυλιανού Παφλαγώνος


Τρίτη

26 Νοεμβρίου

2024 (Σταθερή γιορτή)

Στυλιανός, Στέργιος, Στέλιος, Στελής, Τέλης, Τέλιος, Στέλα, Στεργιανή, Στεργιούλα, Στυλιανή, Στέλλα, Τέλα, Τελία, Τελίτσα, Στελίνα

Βιογραφία

Η μνήμη του Αγίου Στυλιανού εορτάζεται στις 26 Νοεμβρίου. Έζησε περίπου τον 5ο με 6ο αιώνα και καταγόταν από την Ανδριανούπολη της Παφλαγονίας στην Μικρά Ασία.
Ο Άγιος Στυλιανός προερχόταν από πολύ πλούσια οικογένεια και μεγάλωσε με τις αρχές της βοήθειας και της προσφοράς σε φτωχούς και αρρώστους. Μετά το θάνατο των γονιών του, σε νεαρή ηλικία, μοίρασε την πατρική του περιουσία στους φτωχούς και πήγε στην έρημο μαζί με άλλους ασκητές να καθαρίσει την ψυχή του μέσω της προσευχής και της νηστείας. Ζούσε σε μια σπηλιά και παρατηρούσε τη φύση αναγνωρίζοντας σε αυτή το Δημιουργό των πάντων.

Αντίθετα με άλλους ερημίτες, δε ζούσε απομονωμένος από τους ανθρώπους και τον πολιτισμό, αλλά πολύ συχνά επισκεπτόταν γειτονικές περιοχές ώστε να βοηθάει ανθρώπους με όποιο τρόπο μπορούσε και δεχόταν και επισκέπτες που ζητούσαν πνευματική καθοδήγηση. Ο Άγιος Στυλιανός ήταν γνωστός για την χαμογελαστή όψη του και την χαρούμενη διάθεση του. Είχε μεγάλη αγάπη για τα παιδιά και πίστευε πως για να σωθεί κάποιος έπρεπε να έχει ψυχή σαν αυτή των μικρών παιδιών.
Κάποια νύχτα, ενώ προσευχόταν στην σπηλιά του, έλαβε το χάρισμα της θεραπείας μέσω του Αγίου Πνεύματος. Το νέο διαδόθηκε σύντομα και πολλοί άνθρωποι άρχισαν να τον επισκέπτονται ακόμα και από μακρινά μέρη για να θεραπευτούν. Βοηθούσε παιδιά που είχαν ανάγκη από φροντίδα και τα φιλοξενούσε, και πολλοί γονείς άφηναν εκεί για λίγο καιρό τα παιδιά τους ώστε να τα καθοδηγήσει πνευματικά. Λίγο καιρό αργότερα χρειάστηκε να αναζητήσει τη βοήθεια φίλων του ερημιτών και μεγαλύτερη στέγη για τη φροντίδα τόσων πολλών παιδιών. Πιθανόν να ήταν το πρώτο παιδικό κέντρο φροντίδας στον κόσμο. Επίσης, μέσω των προσευχών του, βοηθούσε άτεκνα ζευγάρια να αποκτήσουν παιδιά.
Πέθανε ειρηνικά σε μεγάλη ηλικία.Αυτό το άθρο χρησιμοποιεί υλικό από άρθρο της Wikipedia, υπό την Creative Commons Attribution-ShareAlike License.